Gardło jest częścią naszego organizmu szczególnie podatną na infekcje, zwłaszcza w sprzyjającym przeziębieniom i grypie okresie jesienno-zimowym. Nie istnieje stuprocentowo skuteczna profilaktyka chorób gardła, ale wiele zdziałamy stosując codzienne dobre praktyki. Należy do nich dieta, higiena gardła, o której więcej można przeczytać na stronie Glimbax.pl, czy też unikanie czynników ryzyka.

Podwyższenie odporności organizmu poprzez aktywność

Jesienią i zimą często zapominamy o aktywności fizycznej, zwłaszcza gdy nie zachęca do niej pogoda. Jednak to spory błąd. Nasz organizm poddany regularnym ćwiczeniom na świeżym powietrzu „hartuje się”, dzięki czemu podwyższa się efektywność układu odpornościowego, a ryzyko infekcji staje się niższe.

Odpowiednia dieta

Przeziębienia oraz innych infekcji mamy również szasnę uniknąć dzięki zdrowej diecie. W kwestii odporności duże znaczenie mają posiłki bogate w witaminy C, D, A oraz E. Dodatkowo możemy je również uzupełniać poprzez suplementację.

Glimbax.pl – codzienne płukaniea gardła w celu redukcji podrażnień

Nasze gardło codziennie poddawane jest obciążeniom – zanieczyszczone powietrze, długie rozmowy, a dla niektórych również alergeny to czynniki ryzyka. Ulgę i ochronę gardłu przyniesie codzienne stosowanie odpowiednich preparatów do płukania, o których więcej można przeczytać na stronie Glimbax.pl.

Oszczędzanie dróg oddechowych – odpowiednie powietrze

Wspomniany efekt zostanie wzmocniony, jeśli zadbamy również o ograniczenie niesprzyjających czynników. Są nimi suche powietrze (być może warto je nawilżać), czy dym tytoniowy. Alergicy powinni ponadto uważać na kontakt z alergenami, które obniżają odporność organizmu. Gdy uczulenie już się pojawi, nie wolno go bagatelizować i należy zastosować leczenie.

Prawidłowe oddychanie

Szczególnie zimą, lepiej oddychać nosem, dzięki czemu powietrze docierające do gardła zostanie lepiej oczyszczone i ogrzane. Drogi oddechowe to jedno z miejsc najmocniej zagrożonych atakiem infekcji, również na skutek oddychania zimnym powietrzem.