magnez

Najpopularniejszym źródłem magnezu jest czekolada, przede wszystkim gorzka. Prawdopodobnie raczej nie da się namówić osób, które intensywnie trenują do jedzenia czekolady w celu uzupełnienia niedoborów magnezu. Osoby, które intensywnie trenują raczej są na diecie, a czekolada oprócz sporych ilości magnezu zawiera także wiele kalorii, więc lepiej jest zdecydować się na uzupełnienie niedoboru magnezu za pomocą zbóż lub orzechów, ewentualnie suplementów diety.

Aby magnez skutecznie dostarczyć do organizmu, trzeba go w nim jeszcze przetrzymać, aby mógł się on połączyć z cynkiem i pobudzić do wytwarzania hormony, a zwłaszcza testosteron, dzięki czemu możliwy będzie konkretny przyrost masy mięśniowej. W zasadzie ciężko jest tego dokonać opierając się i stosując oba składniki oddzielnie i właśnie dlatego powstał suplement ZMA, który jest połączeniem magnezu i cynku.

Magnez jest bardzo istotnym pierwiastkiem w organizmie. Okazuje się, iż większa jego ilość, która jest możliwa do utrzymania w organizmie za pomocą regularnego przyjmowania magnezu przez dłuższy okres czasu, powoduje znaczne zmniejszenie we krwi kortyzolu, który jest nazywany hormonem stresu.  Wysoki poziom kortyzolu we krwi może powodować znaczny rozpad białek w mięśniach, co jest niebezpieczne dla ich budowy i właśnie dlatego tak istotnym jest utrzymanie odpowiedniego poziomu magnezu w organizmie, który zmniejsza ilość kortyzolu.

Większość sportowców stawia w swojej diecie na duże ilości białka i białego mięsa, ponieważ stanowią one ważny składnik budulcowy mięśni. Nie do końca jest dobry sposób, ponieważ unikając czerwonego mięsa unika się także dostarczania do organizmu wystarczających ilości cynku, który ma ogromne znaczenie w pobudzaniu wzrostu testosteronu. 

Skąd pozyskać magnez?

Cynk można znaleźć, przede wszystkim, w cebuli, czosnku, generalnie w większości warzyw, czyli brukselce, kapuście zarówno białej, jak i czerwonej, porach, burakach, marchwi, ogórkach, ziemniakach, fasolce szparagowej i wielu innych warzywach. W przypadku innych produktów bogactwo cynku można znaleźć w wielu owocach morza, przede wszystkim ostrygach i krabach. Oprócz tego w wątrobie cielęcej, czy też indyku. Natomiast magnez do organizmu można dostarczyć za pomocą wszelkich orzechów i ziaren. Orzechy można jeść zarówno prosto z łupania, jak i przetworzone. Należy uważać tylko na solone orzeszki ziemne, ponieważ sól zatrzymuje wodę w organizmie, co nie jest korzystne przy treningach.