Miażdżyca stanowi chorobę przewlekłą i bardzo poważną. Nieleczona może doprowadzić do zawału lub udaru i zrujnować nasze dotychczasowe życie. W jaki sposób rozpoznać symptomy miażdżycy oraz jak jej zapobiegać?

Czym jest miażdżyca tętnic?

Na wstępie warto powiedzieć, że miażdżyca jest przewlekłą chorobą zapalną, dotyczącą najczęściej aorty, ale także tętnic wieńcowych, tętnic biodrowych, nerkowych oraz tętnicy szyjnej. Polega na powstawaniu blaszek miażdżycowych ze złogów m.in. cholesterolu. Blaszki zakłócają przepływ krwi, tym samym pogarszając transport tlenu i substancji odżywczych. Tętnice osoby chorej na miażdżycę sztywnieją i stają się węższe, aż w końcu dochodzi do zawału lub udaru.

Jakie są objawy miażdżycy?
Miażdżyca tętnic jest procesem wieloetapowym i rozciągniętym w czasie. Wcale nie dotyczy wyłącznie osób starszych. Problemy kardiologiczne zaczynają dotykać coraz młodszych pacjentów. O problemach z sercem i miażdżycy dowiadują się one zazwyczaj wtedy, gdy doznają udaru czy zawału. Tymczasem miażdżycę można skutecznie diagnozować i leczyć, a organizm wysyła nam sygnały zbliżającego się kryzysu. Jednym z symptomów choroby są bóle i zawroty głowy, bóle w klatce piersiowej, szybkie zmęczenie nawet po niedużym wysiłku oraz zimne stopy i dłonie. U wielu pacjentów cierpiących na miażdżycę można zaobserwować wysoki poziom cholesterolu i wysokie ciśnienie.

Jak zapobiegać występowaniu miażdżycy?

Miażdżyca czy nadciśnienie tętnicze to częste choroby układu krążenia. Profilaktyka miażdżycy tętnic opiera się przede wszystkim na działaniach dietetycznych. Dietę warto skorygować pod względem występowania rafinowanej soli – należy całkowicie ją wyeliminować ze swojego menu. Znacznie lepszą alternatywą będzie sól morska, sól himalajska czy sos sojowy. Należy też uzupełnić niedobory koenzymu Q10, witamin z grupy B, witaminy D, E, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz naturalną witaminę C. Minerałów tych jest coraz mniej w żywności, dlatego szczególnie w okresie jesienno-zimowym warto uzupełnić dietę o suplementy. W przypadku miażdżycy należy uważać z substancją, jaką jest żelazo. Suplementacja żelazem musi przebiegać pod nadzorem lekarza. Jego nadmiar jest kumulowany w mięśniu sercowym i może być bardzo niebezpieczny. Osoby narażone na miażdżycę muszą też unikać alkoholu, papierosów i produktów zawierających kofeinę – wywołują one pogorszenie wydolności organizmu. Na serce źle wpływa też siedzący tryb życia i nieradzenie sobie ze stresem.