Soki owocowo warzywne są nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe. Mogą stanowić wartościowe uzupełnienie diety. Zawierają mnóstwo witamin, minerałów i innych składników odżywczych. Ale uwaga, żeby rzeczywiście wszystko, co napisano powyżej było prawdą, muszą być przygotowane w odpowiedni sposób.

Soki oferowane w sklepach rzadko spełniają wymagania osób, które pragną się zdrowo odżywiać. Zazwyczaj są dosładzane, konserwowane, barwione. Czy trzymając w ręce taki produkt, można mówić, że sok to zdrowie? Zdecydowanie nie. Inaczej wygląda sytuacja, jeśli weźmiemy pod lupę soki samodzielnie wyciskane przy pomocy wyciskarki do soków.

Warto robić soki samodzielnie?

Przygotowując soki samodzielnie, będziesz mieć pewność, że nie znalazły się w nich żadne szkodliwe substancje. Stawiając na naturę i wyciskając soki z samych owoców, bez chemicznych dodatków poznasz prawdziwy smak soku, którego nie sposób odkryć, pijąc soki z marketu.
Kolejną zaletą samodzielnego przygotowywania soków jest możliwość dowolnego dobierania owoców, warzyw i ziół, a co za tym idzie tworzenia wprost nieprawdopodobnych kompozycji smakowych.

Sokowirówka czy wyciskarka

Jakiś czas temu soki domowym sposobem przygotowywano w tradycyjnych sokowirówkach. Współcześnie te urządzenia wypierane są przez wyciskarki do soku. Przy ich pomocy można przyrządzać pyszne owocowe koktajle i musy. Co istotne, soki przygotowywane w wyciskarkach są znacznie bogatsze w witaminy niż soki z sokowirówek. Kolejny atut tych urządzeń to możliwość przyrządzenia soku praktycznie z każdego owocu i warzywa, a nawet z ziół i liści różnych roślin, przykładowo sałaty, pokrzywy itd.

Wyciskarka do soków nie należy do najtańszych urządzeń, jeśli jednak wybierzmy produkt dobrej jakości, z pewnością posłuży wiele lat. W tym celu można zajrzeć na stronę wyciskarki kuvings w sklepie WyciskarkiSokow.pl.

Zalety wyciskarek do soków

Soki przygotowywane w wyciskarkach cechują się bardzo wysoką wartością odżywczą. Zawierają nie tylko witaminy i składniki mineralne, ale również cenne dla ludzkiego organizmu enzymy roślinne. Jak to możliwe, że są dużo wartościowe niż soki uzyskiwane przy pomocy innych urządzeń? Wszystko dzięki temu, że włókna roślinne warzyw i owoców nie są ścierane, a miażdżone. Tym samym witaminy, minerały i enzymy roślinne nie ulegają uszkodzeniu. Ponadto wolnoobrotowe wyciskarki nie nagrzewają się mocno, dzięki czemu nie powodują podgrzewania soku i utraty zawartych w nim cennych witamin.

Cechą charakterystyczną wyciskarek jest ich wysoka wydajność. Szacuje się, że można uzyskać w nich ok. 35 % więcej soku niż z sokowirówki. Efektem ubocznym pozostaje wtedy sucha pulpa.

Wyciskarki wolnoobrotowe pracują znacznie ciszej niż sokowirówki i mniej się nagrzewają. Dzięki temu dłużej mogą pracować bez przerwy.

Choć wyciskarka do soków jest niemałym wydatkiem, dla osób, które cenią zdrowie, może okazać się trafnym wyborem. Z nią przygotowywanie dowolnie wybranych smacznych i zdrowych soków stanie się proste i wygodne.