Wiecznie utrzymujący intensywnie zieloną barwę jałowiec to roślina o ciemno liliowych owocach, charakteryzująca się aromatycznym, mocnym zapachem żywicznym. Posmak jej jagód jest nieco słodkawy, ale też chwilami gorzki. Idealnie nadaje się nie tylko jako estetyczna zielenina w lesie czy ogrodzie, ale znakomicie sprawdza się w celach medycznych. W jakiej formie występuje? Zapraszamy serdecznie do lektury niniejszych fragmentów.

Jagody jałowca są stosowane w klasycznej medycynie. Im poświęcimy w niniejszym poradniku zdecydowanie najwięcej uwagi, ale trzeba mieć świadomość, że nie tylko one są z całej tej opisywanej rośliny pełne zdrowotnych właściwości. Równie dobrze całe drzewo posiada rozmaite cechy zdrowotne. Pamiętajmy także, jeżeli chcemy zastosować jagody jałowca do poprawy kondycji zdrowotnych, nie należy stosować wciąż zielonych i rosnących maksymalnie jeden rok.

Naturalna insulina z jagód jałowca

Z czego wynika ich korzyść?

Zalety lecznicze jagód jałowca wiążą się z zawartością w tej roślinie dużej ilości olejków eterycznych. Są one świetne pod względem medycznym, ponieważ przenikają głęboko w ciało, a co za tym idzie docierają znacznie głębiej niż standardowe medykamenty będące typowymi środkami farmakologicznymi. Tym samym ich działanie jest znacznie mocniejsze i skutki tego działania dostrzegalne są o wiele szybciej niż przy zastosowaniu zwyczajnych lekarstw aptecznych.

Plusy wykorzystania

Warto wiedzieć, że charakteryzowane jagody znakomicie nadają się do ochrony układu oddechowego. Niesamowicie pozytywnie wpływają również na pracę pęcherza moczowego oraz nerwy. Łagodzą je, koją, normują działanie całego układu. Nie bez znaczenia jagody jałowca są też w sferze funkcjonowania przewodu pokarmowego i procesu trawienia. Co więcej, roślina ta okazuje się zbawienna dla organizmu w momentach jego atakowania przez rozmaite infekcje, w tym kaszel czy katar a także niedrożność oskrzeli czy zapalenie płuc. Jest to skuteczna ochrona przed rozwojem nowotworów i dolegliwości nerkowych. Znakomicie oczyszcza krew z drobnoustrojów, toksyn i bakterii. Jest to świetne zabezpieczenie przed artretyzmem. Jagody jałowca przydają się także cukrzykom.

Szereg korzyści

Na chwilę obecną cukrzyca uchodzi za jedną z największych i najbardziej problematycznych chorób występujących od stuleci. Dzięki naturalnej insulinie pozyskiwanej właśnie z opisywanych jagód jałowca mamy natomiast sposobność bezproblemowego normowania poziomu cukru w naszej krwi, a tym samym regularnego kontrolowania stadium zaawansowania cukrzycy. Nie jest to wyssany z palca eksperyment osób preferujących medycynę naturalną, ale przede wszystkich efekt skrupulatnych badań naukowych oraz dokładnych analiz. W ten sposób poprzez ową wyżej wspomnianą insulinę z jagód da się zredukować poziom cukru, identycznie jak w przypadku podziałania insuliny tworzonej przez trzustkę.

Sok z jagód jałowca

Miksturę z zastosowaniem charakteryzowanych jagód jałowca przygotowujemy samodzielnie, jest ona niesamowicie prosta w przyrządzeniu. Wystarczy tylko kilka składników. Niezbędne będą woda, cytryna, pół kilograma jagód jałowca. Bierzemy wek o pojemności 3,5 litra i umieszczamy w nim umyte i osuszone jagody, a następnie dodajemy pociętą w plasterki cytrynę i zalewamy całość składników wodą. Woda powinna sięgać po brzeg słoja. Dajemy mieszaninę do lodówki. Niech się chłodzi kilka dni. Dziennie zaleca się spożywać jedną, standardową szklankę napoju własnej produkcji, a więc 200 ml. To normuje poziom cukru.