Nie musisz faszerować się środkami farmakologicznymi, jeżeli zależy Ci na tym, aby zwalczać stany chorobowe różnego rodzaju. Alternatywą jest przede wszystkim naturalne leczenie, które odbywa się z zastosowaniem standardowych środków spożywczych, jakie są w zasięgu ręki każdego z nas. To pozwala przede wszystkim na to, żeby oszczędzić żołądek czy wątrobę oraz trzustkę, które zawsze najbardziej cierpią na stosowaniu chemicznych medykamentów. Jedną z najbardziej doskwierających dolegliwości jest migrena. Intensywne bóle głowy to najczęstszy powód, dla którego zażywamy rozmaite środki przeciwbólowe, nierzadko wręcz od nich się uzależniając. Jest na to jednak odpowiednia metoda. O tym, jaka dowiesz się z fragmentów poniżej.

W każdym domowym zaciszu znajduje się szereg artykułów żywnościowych, które poza tym, że są smaczne i przydatne w codziennym przygotowywaniu posiłków, równie dobrze nadają się idealnie do zwalczania wyżej wspomnianych dolegliwości bólowych. Na łagodzenie bólu głowy w szczególności świetnie działają takie cztery magiczne pod względem właściwości składniki, jak: miód, orzechy, czosnek oraz ocet jabłkowy. Z czego wynika ich zdrowotny wpływ na ludzki organizm?

Naturalny lek na ból głowy i inne dolegliwości

Pszczeli nektar

Zacznijmy od miodu. Jest to świetny sposób na uregulowanie zszarganych nerwów. Dodatkowo wpływa korzystnie na pracę mózgu i przyspiesza gojenie się ran. Wzmacnia świetnie pracę mięśnia sercowego oraz działa lepiej niż wiele różnorodnych, drogich i wyniszczających organizm antybiotyków. Wykazuje bowiem cechy antybakteryjne. Dlatego też miód stosowany jest również w celach czysto kosmetycznych i pielęgnacyjnych. Miód dobrze jest wykorzystywać co dzień, włączając go w stalą dietę. Miód ma działanie przeciwbiegunkowe oraz jest dobry na zaparcia i regulowanie trawienia.

Miód a długowieczność

Warto wspomnieć, że miód i jego wartościowe działanie znany jest od dawien dawna. To ten składnik systematycznie spożywał Hipokrates, który dożył aż 111 lat i niewykluczone, że tak długotrwały okres swojego życia zawdzięcza on właśnie jedzeniu miodu. Podobnie było z Pitagorasem, który także zachwalał tenże artykuł spożywczy, stawiając go na piedestale przyjmowanych na co dzień pokarmów. Obecnie przeprowadzone badania nie przyniosły jeszcze żadnych konkretnych dowodów na to, że nektar pszczeli wpływa w jakimś większym stopniu na wydłużenie ludzkiego życia, ale gruntowne analizy w tym kierunku nadal trwają. Pewne jest natomiast, że miód ma ogromnie pozytywne działanie na bóle głowy.

Najpopularniejsze typy

Istnieje kilka charakterystycznych rodzajów miodu, które uchodzą za zdecydowanie najbardziej rozpowszechnione. Na całym świecie bardzo dobrze znane są między innymi miody tymiankowe, jakie otrzymuje się z ulów znajdujących się na wzgórzach greckich. W naszym kraju natomiast dominuje miód lipowy – po niego Polacy sięgają najczęściej. Jest to świetnie przyswajalny gatunek, jaki trawiony jest w pełni w przeciągu zaledwie dwóch godzin od momentu spożycia. Przykładowo zjedzenie wędliny wymaga zaś do pełnego strawienia czterech kompletnych godzin.

Mikstura na migrenę

By pozbyć się uporczywego bólu głowy, warto spróbować możliwej do samodzielnego wykonania mikstury z miodu i orzechów. Mieszamy łyżkę nektaru z czterema orzechami. Spożywamy to także na bezsenność oraz miażdżycę. Jeżeli natomiast mamy kłopot z wrzodami żołądka, warto połączyć dwie łyżeczki miodu z 20 g orzechów zalanych 100 ml wrzątku. Na duszności i astmę bardzo dobrze działają takie składniki jak miód połączony z sokiem z cytryny oraz sokiem z czosnku.