Aby korzystać z czystej i zdrowej wody, nie trzeba kupować jej w butelkach. Zamiast nich warto zdecydować się na zakupienie szungitu – naturalnego kamienia filtrującego do wody, który usuwa z niej zanieczyszczenia, a także nadaje jej dodatkowe właściwości prozdrowotne.
Filtrowanie wody jest dzisiaj w modzie
Coraz więcej osób decyduje się na kupowanie filtrów do wody. To nie tylko tańsze, ale również bardziej przyjazne dla środowiska rozwiązanie.
Do filtrowania wody można wykorzystać specjalne dzbanki z wkładami filtrującymi. W użyciu jest jednak jeszcze jedno, bardziej przyjazne dla środowiska rozwiązanie – to szungit, który jest naturalnym minerałem stosowanym w filtracji wody. Co warto o nim wiedzieć?
Szungit – wyjątkowa odmiana węgla
Szungit to rodzaj węgla kopalnego, który posiada najwyższą zawartość tego pierwiastka węgla w swojej masie – aż do 99 proc. Jest to minerał o intensywnie czarnym kolorze oraz połyskliwej nawierzchni.
Skała ta wydobywana jest w proterozoicznych osadach, które znajdują się w pobliżu miejscowości Szunga w Karelii, w północno-zachodniej części Rosji. Od tej miejscowości pochodzi także nazwa tej odmiany węgla. Również wydobywany jest on dzisiaj w innych lokalizacjach, na przykład w Indiach, Szwecji czy w Kanadzie.
Węgiel szungit jest powszechnie stosowany jako mineralny filtr wody. Potrafi oczyszczać ją z różnych zanieczyszczeń, a także poprawia jej smak. Dodatkowo, woda szungitowa posiada także prozdrowotne właściwości, dlatego też jest to popularny, naturalny produkt, który stosowany jest jako wsparcie w profilaktyce i leczeniu różnych schorzeń.
Właściwości szungitu:
- dokładnie oczyszcza wodę z chloru, metali ciężkich, azotanów, pestycydów oraz innych zanieczyszczeń
- pielęgnuje skórę – doskonale myje, a przy tym także poprawia poziom nawilżenia i odżywienia skóry, redukuje jej niedoskonałości, w tym trądzik, łuszczycę, leczy trudno gojące się rany, odleżyny
- wspomaga działanie całego organizmu – ma właściwości przeciwzapalne, pomaga w leczeniu dolegliwości układu pokarmowego, schorzeń nerek, cukrzycy, chorób o podłożu alergicznym, zapalenia gardła
Woda szungitowa może być używana zarówno w celach spożywczych, czyli do picia, jak również kosmetycznych, czyli do przemywania twarzy i ciała. Aby przygotować taką wodę, należy zalać kamienie wodą i pozostawić na 2-3 dni. Z kamieni można korzystać wielokrotnie – nawet do 3 miesięcy.
Podsumowując, szungit to naturalny filtr wody, który dokładnie ją oczyszcza, a przy tym także nadaje jej dodatkowe właściwości. To także produkt przyjazny środowisku naturalnemu!