Ile dziennie powinniśmy jeść owoców i warzyw?

Owoce i warzywa są bardzo korzystne dla naszego organizmu i pozwalają utrzymać go w zdrowiu i dobrej kondycji. O ich korzystnych właściwościach wie każdy, ale nie każdy wie, ile konkretnie owoców i warzyw codziennie powinniśmy jeść, aby przyswoić odpowiednią dawkę substancji odżywczych i witamin. W tym tekście prezentujemy odpowiedzi na pytania — jaka jest odpowiednia ilość warzyw i owoców oraz jak w praktyce mogą wyglądać przykładowe ilości w postaci posiłków.

Ile jeść dziennie warzyw i owoców?

Istnieje wiele badań, które podają przybliżone wartości owoców i warzyw, jakie należy zjeść dziennie, aby korzystać w pełni z ich korzyści. Nie należy restrykcyjne kierować się poszczególnymi badaniami, a raczej utrzymywać średnią, która z pewnością będzie odpowiednia. Według badań dziennie powinniśmy jeść od 400 g do 800 g owoców i warzyw. Ilość ok. 0,5 kg lub nieco większa będzie zatem odpowiednia jedzona regularnie w odpowiednim stosunku. Suma ta dotyczy zdrowych osób, które prowadzą standardowy tryb życia. Dla cukrzyków ilość ta będzie podobna, z tym że muszą oni pamiętać, aby przyjmować owoców o niskim indeksie glikemicznym. Wyjątkami mogą być również nietolerancje i uczulenia, które mają “pierwszeństwo” podczas ustalania diety nad ilościami produktów.

Zróżnicowanie i odpowiednia ilość

Jeśli chcemy brać z warzyw i owoców to, co najlepsze, powinniśmy przestrzegać danych norm i ilości. Jedzenie w zbyt dużych ilościach np. owoców może powodować skoki cukru krwi, osłabienie czy nawet tycie. Choć owoce i warzywa posiadają bardzo dobry stosunek kalorii do substancji odżywczych, powinniśmy przestrzegać dziennie maksymalnej dawki owoców i warzyw. Powinny one być również zrównoważone tak, aby równomiernie dostarczać naszemu organizmowi potrzebnych składników nie tylko np. z jednej czy dwóch grupy witamin.

warzywa

Przykłady gotowych dań i posiłków

Czysto teoretyczne rozważania dają nam pewną wiedzę, ale dla większości osób nie będą miarodajne. Warto zatem podpowiedzieć jakie porcje owoców i warzyw będą odpowiednie. Wiedząc już, że mamy w ciągu dnia zjeść 4-5 porcji, warto kierować się takimi przykładami. Jedną porcją warzyw będzie jedna różyczka brokułu lub jeden mały pomidor. Porcje warzyw i owoców możemy traktować zarówno jako dodatek do dań i posiłków, jak i samodzielne przekąski, kiedy jesteśmy głodni, a do kolacji czy obiadu pozostało niewiele czasu. Jedną porcją będzie też szklanka groszku, garść sałaty oraz średni ogórek. Dobrym rozwiązaniem, jeśli chcemy przestrzegać takich standardów i ilości, jest catering dietetyczny w Szczecinie. Popularna dieta pudełkowa zawiera odpowiednio zbilansowane warzywa i owoce oraz zapewnia ich odpowiednią ilość. Profesjonaliści przygotowujący dania oraz firmy cateringowe uwzględniają odpowiednie ilości wszystkich składników pod różnymi kątami. Jeśli zatem zastanawiamy się nad samodzielnym przygotowywaniem dań, catering dietetyczny może okazać się bardzo pomocny.