musli bezglutenowe

Musli to bardzo popularne danie śniadanie. Składa się ono z mieszanki zbóż, nasion oraz owoców. Smakuje wyśmienicie w połączeniu z mlekiem bądź jogurtem naturalnym. Musli pozwala również na przygotowanie pysznych i zdrowych batoników lub ciasteczek. Z czego zrobiony jest ten produkt i dlaczego warto go spożywać regularnie?

Z czego jest zrobione bezglutenowe musli?

Musli bezglutenowe zawiera wyłącznie produkty bezglutenowe. Można więc w nich znaleźć bezglutenowe płatki owsiane. Dodaje się do nich również orzechy, nasiona oraz suszone czy liofilizowane owoce. Wszystkie te składniki stanowią bogate źródło cennych składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe czy blonnik. Musli może stanowić jeden wartościowy posiłek w ciągu dnia. Podczas kupowania tego produktu warto zwrócić uwagę na jego skład i zdecydować się na zdrowe musli pozbawione szkodliwych substancji, nie tylko glutenu, ale również i konserwantów, polepszaczy smaków czy barwników i innych elementów. Musli powinno składać przede wszystkim płatki owsiane – to podstawa tego dania. Należy jednak pamiętać, że płatki te mogą zostaw podczas produkcji zanieczyszczone przez alergeny, dlatego należy wybierać tylko i wyłącznie musli, które na opakowaniu posiadają symbol przekreślonego kłosa. Tylko wtedy można mieć pewność, że artykuł został przebadany pod kątem obecności glutenu i można go spożyć bezpiecznie.

Czego nie powinno zawierać bezglutenowe musli?

Musli bezglutenowe nie powinny zawierać żadnych przetworzonych składników. W ich składzie nie powinien się również pojawić biały cukier. A jeśli znajduje się w produkcie – najlepiej sprawdzić, ile go tam jest. Kolejnymi niezdrowymi składnikami, które mogą występować w musli, są: syrop glukozowo-fruktozowy, konserwanty, tłuszcz roślinny czy środki spulchniające. Z produktów o takim składzie najlepiej po prostu zrezygnować i sięgnąć po artykuły ze sklepów ze zdrową i ekologiczną żywnością.

Czy musli jest zdrowe?

Produkt zawierający zdrowe elementy bez glutenu i bez szkodliwych składników, takich jak cukier czy konserwanty jak najbardziej ma pozytywny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Musli zawiera co prawda węglowodany, ale jest także źródłem błonnika, białka czy cennych kwasów tłuszczowych. Oznacza to, że mogą być źródłem witaminy A, C, E i K, a także minerałów, takich jak żelazo, fosfor, selen, magnez czy wapń. Regularnie spożywane musli bezglutenowe ma więc zbawienny wpływ zarówno na organizm człowieka, jak i jego samopoczucie. Cenne składniki odżywcze zawarte w takim produkcie wspomagają wzrok i poprawiają stan cery, włosów i paznokci, ponadto wspierają produkcję krwi, a także poprawiają stan kości, zębów, nerek czy serca i wspierają pracę układu odpornościowego. Musli zawiera również nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 i antyoksydanty, które opóźniają procesy starzenia się organizmu. Musli posiada także błonnik, który wspomaga proces trawienny i zapewnia poczucia sytości na długo.