Cierpisz na przewlekłe problemy trawienne? Odczuwasz gazy, wzdęcia, niestrawność lub zaparcia, bądź po posiłku masz refluks? Zauważyłeś, że masz niepokojący, pełen niestrawionego pokarmu lub tłustej substancji stolec? Prawdopodobnie Twoim problemem jest niedobór enzymów trzustkowych, bądź działają one nie tak, jak powinny.

Co powoduje niedobór enzymów trawiennych? Jak się okazuje przyczyn tego stanu rzeczy może być kilka, dlatego warto przyjrzeć się im bliżej, aby móc wprowadzić prozdrowotne zmiany w trybie życia lub zastosować odpowiednie leczenie i suplementację.

Choroby a niedobory enzymów trzustkowych

Wśród przyczyn chorobowych, które powodują niedobory enzymów trawiennych, medycyna konwencjonalna wyróżnia jedynie najbardziej skrajne przypadki chorób takich jak:

  • ostre lub przewlekłe zapalenie trzustki,
  • mukowiscydoza,
  • nowotwory trzustki,
  • problemy związane z usuwaniem pęcherzyka żółciowego,
  • choroby jelita cienkiego,
  • choroba Leśniowskiego- Crohna,
  • celiakia – nietolerancja glutenu.

Inne problemy zdrowotne a niedobory enzymów trawiennych

Medycyna funkcjonalna pokazuje jednak również inne przyczyny, które mogą stanowić jedne z podstawowych winowajców problemów z gospodarką enzymami trawiennymi, które prowadzą do ich niedoborów. Wśród głównych problemów wymienia się tutaj przeciekające jelito, które zaburza pracę układu trawiennego. Stany zapalne i nadwrażliwość na niektóre pokarmy i toksyny również może skutecznie zmniejszać produkcję enzymów. Podobnie jest ze stanami zapalnymi wywołanymi niezdrową dietą lub zakażeniem bakteriami Candida.

Enzymy trawienne – Do najczęstszych jednak winowajców niedoborów enzymów trawiennych, zaliczyć należy przewlekły stres, uwarunkowania genetyczne oraz starzenie się – wraz z wiekiem, funkcje trzustki związane z wydzielaniem enzymów zaczynają niedomagać. Można tutaj również wspomnieć niskie poziomy kwasu żołądkowego odgrywającego niemałą rolę w tworzeniu kwaśnego środowiska, które jest niezbędne dla aktywacji enzymów odpowiedzialnych za trawienie białek.

Poza powyższymi, uważa się również, że mogą pojawiać się również inne przyczyny niedoborów enzymów trzustkowych, takie jak poważne zaburzenie funkcjonowania tego organu – najczęściej wynikające z faktu, iż nie jest on wystarczająco rozwinięty, aby produkować odpowiednie ilości enzymów.

Słowo końcowe

Przyczyn problemów z produkcją enzymów trawiennych jest wiele, dlatego też zanim zaczniemy samodzielne „leczenie”, warto skonsultować się z lekarzem, który pomoże określić przyczynę, a następnie zaleci właściwą kurację.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here